Strona główna
Zdrowie
Tutaj jesteś

Jak zdrowo się odżywiać – trzy złote zasady

Zdrowie Data publikacji - 11 września 2022 Autor - Redakcja domowaopieka.pl
jak zdrowo się odżywiać


Pytanie o to, jak zdrowo się odżywiać towarzyszy nam przez cały rok. To jednak jesienią, gdy ryzyko infekcji jest największe, powraca ze szczególnie dużą intensywnością. Okazuje się zresztą, że odpowiedź na nie wcale nie jest trudna.

Po pierwsze – uważaj na żywność wysokoprzetworzoną

Istnieje wiele zasad zdrowego odżywiania. Gdybyśmy jednak mieli wybrać jedną, której będziemy się bezwarunkowo trzymać, z pewnością byłaby to zasada zakładająca unikanie pochodzącej ze sklepu gotowej żywności. Oczywiście, raz na jakiś czas każdy może sięgnąć po sprzedawane w słoikach pulpety w sosie. Warto jednak robić wszystko, aby tego rodzaju posiłki pojawiały się możliwie jak najrzadziej w naszej kuchni. Pomocna okazuje się w tym kontekście zasada 80/20 mówiąca o tym, że 80 procent tego, co jemy, powinno być przygotowane przez nas osobiście.
Sam termin żywność wysokoprzetworzona, choć używany powszechnie, również może budzić spore wątpliwości. Warto więc pamiętać, że istnieje pewna różnica między żywnością przetworzoną oraz wysokoprzetworzoną, wypełnioną po brzegi składnikami, które nie wnoszą niczego do naszego organizmu. Co warte podkreślenia, nie da się jednoznacznie określić, do której grupy przynależy dany produkt. W tym celu konieczne jest poznanie jego składu. Doskonałym przykładem może być choćby wędlina. Niektóre jej rodzaje są przykładem żywności przetworzonej podczas gdy inne są idealnym obrazem tego, jak może wyglądać żywność wysokoprzetworzona.

Po drugie – sięgaj po owoce i warzywa tak często, jak tylko jest to możliwe

O zaletach jedzenia owoców i warzyw mówi się już od dawna. Dziś jednak nie mamy wątpliwości, że to właśnie na nich powinna bazować nasza dieta. Jeśli nie ma przeciwwskazań zdrowotnych uniemożliwiających wcielenie tej zasady w życie, przyjmuje się, że owoce i warzywa powinny stanowić przynajmniej połowę tego, co jemy w ciągu dnia. Oczywiście, tu warto pamiętać, że nie wszystkie owoce i warzywa są tak samo wartościowe, Przyjmuje się, że na 75 procent warzyw w dziennej diecie, powinno przypadać 25 procent owoców. Do tych ostatnich powinniśmy podchodzić z dużą ostrożnością choćby dlatego, że w ich składzie często obecny jest cukier w dużych ilościach.

Po trzecie – unikaj cukru

Cukrowi dobrze jest poświęcić więcej uwagi, bo dziś unikanie go jest trudniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Musimy pogodzić się z tym, że dodaje się go praktycznie do wszystkiego. Nie wystarczy więc ograniczyć spożywania słodyczy, aby mieć pewność, że jego nadmiar nie zagraża naszemu organizmowi. Unikanie cukru jest ważne nie tylko dlatego, że to właśnie on jest najczęstszym źródłem otyłości i nadwagi. Cukier przyjmowany w nadmiarze wywołuje również insulinooporność, może prowadzić do cukrzycy typu II, jest w stanie wywołać tak zwany zespół metaboliczny, a do tego jest uważany za jedną z najczęstszych przyczyn miażdżycy. Warto się go wystrzegać także dlatego, że działa uzależniająco. Co ciekawe, wpływa niekorzystnie nie tylko na narządy wewnętrzne, ale i na nasz wygląd przyczyniając się choćby do nasilenia trądziku.

Redakcja domowaopieka.pl

Witaj w naszej redakcji, gdzie troska o Twój całościowy dobrostan oraz harmonia w życiu rodzinnym są naszym priorytetem! Jesteśmy miejscem, w którym piękno, zdrowie, domowy komfort, relacje rodzinne i inspiracje związane ze stylem życia łączą się, tworząc inspirującą przestrzeń dla Ciebie i Twoich bliskich.

MOŻE CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESOWAĆ

Jesteś zainteresowany reklamą?

Opakowania wielokrotnego użytku